Perdigoni - Размисли и страсти

#1
Здравейте,

Това което тази година ми направи най-силно впечатление беше появяването изведнъж на мухи наречени Пердигони. Казвам, че ми е направило силно впечатление, защото мисля, че този тип мухи, като концепция е по-стар от слънцето и се ползва много на запад от нас, както и у нас.
Ще илюстритам нимфите с няколко произволни линка на снимки, които намирам в гугъл:

http://hatchesmagazine.com/blogs/Hatche ... digone.jpg[/image]

http://flyguys.net/blog/wp-content/uplo ... -Flies.jpg[/image]

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/imag ... jWmC3qim_g[/image]

Дори чух че тези мухи се класифицират като състезателни, каквото и да значи това. Това ме провокира да искам да напиша, че тези мухи не са никаква новост, а са просто гладки мухи с различен цвят на тялото, риб и волфрамова глава. Като основното предимство на тази муха, е че поради гладката си повърхност потъва много бързо. За първи път такава муха ми беше показана от един приятел, който не обича да бъде споменаван, поради което не споменавам името му, преди около 10 години. Той наричаше тази нимфа „космонавт“, представлява следното нещо:

Изображение


Относително късо тяло с конусовидна форма, гъсто рибнато с куил от кокоше перо, залята с лак. За по добър ефект първо тялото се боядисва с кафяв перманентен маркер и след това се навива риба. Тази муха съм я ползвал от размер 14 с 4мм глава до размер 20 с 1.5-2мм глава. При някакви определени условия мухата работи доста добре, но не е панацея. Характерно за тези мухи е че потъват светкавично, все едно ги забиваш, особено тежките.
По късно, когато отидохме в Босна (2009) видяхме, че там ползват така наречените пердигони на богато, особено от Юли до Октомври. Разбира се тяхните мухи бяха изработени по различен начин, телата гладко навити от различими цветове конец с различни видове риб. От тел, до друг конец и разни други материали. Там нимфите разбира се бяха доста по малки: 18, 20, 22 с глави 1-2мм. Там на тези мухи бих казал, че ловим доста добре - аз много харесвам риболова с такава муха на ниска вода. За мен по скоро това са Босненско Харватски нимфи за липани отколкото каквото и да било друго.

Тук прилагам две снимки на мухите на местния връзвач направени в магазинчето му за мухи:

Изображение


Изображение


Естествено за да се изработят такива мухи качествено са необходими подходящи материалим, не е просто въртиш манивелата и трупаш някакъв конец. Особено дребните са доста пипкави за изработка.

Това са размислите ми по отношение на Пердигоните.

Поздрави и дано написаното провокира някаква дискусия и активност!
Ради

P.S. Поради хаоса в снимките ми, тук съм използвал снимки каквито съм намерил за да илюстрирам написаното. Нямам претенции, че показаните мухи са вързани от мен.
Изображение

Re: Perdigoni - Размисли и страсти

#2
Здравей Ради,

Интересна тема си отворил.
Чичо Док и Драго са ми разказвали за вашите експедиции в Босна и за тази нимфа - космонавт. Чичо Док даже ми подари една за образец - сигурно още се търкаля някъде в кутийките.
Моят скромен принос по темата: Това лято си вързах няколко такива нимфи, следвайки модела на Чичо Док, специално за риболов по реката Kyll в Германия. (писал съм за нея и щях да пиша още, ако snimka.bg не бяха затрили сума ти снимки). Тази река разбира се няма нищо общо с босненските - бавно течение, дълги вирове с дълбочина метър-метър и половина и водата е винаги с някакъв цвят.
Изображение
Накратко, тази нимфа свърши чудесна работа при тези условия, при риболов с индикатор в бавната вода. На нея хванах и пъстърви, и липани.
Изображение
Включително и личният ми рекорд до момента - този липан 48 см. - се хвана на такава нимфица № 18 с 2,5мм глава.
Изображение
Поздрави

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 8 и 0 госта

cron