Re: Светлина в тунела

#41
Втората рибка наистена бе по борбена но и е 5 см по голяма, а и се хвана на суха муха което допълни емоцията. Иначе за нея основно ми е питането. Хваната е на "керемидите" под "мелницата" май месец тази година.

Едит: И тя най -вероятно вече е изядена, тъй като повече не се вястна на това място както още няколк нейни посестрими.
Здрасти Драго,

От начало като видях предния ти пост, ми стана интересно - две коренно различни риби, но мислех, че са от една река. Сега като разбирам, че са от двата края на страната, не разбирам как биха могли да се сравняват :).

Та те са коренно различни, носят белезите на реката/района в който живеят :)....

Ради
Изображение

Re: Светлина в тунела

#42
Ванка, аз март месец не можех да различа американка от балканка на Панега, а ти къде ме хвърли на Неретва :). Ради - не бях се сетил за това че са от различни региони. Любопитно ми е да знам за себе си местна ли е рибката или "имплантант", че ми стана интересно. Примерно на първата рибка едва личат червените точки, а малко преди това същия ден имах една с ясно изразени такива от място има нема 200 метра от първата снимка.
Изображение
The grass was greener, The light was brighter, The taste was sweeter, The nights of wonder, With friends surrounded, The dawn mist glowing, The water flowing, The endless river. Forever and ever.

Re: Светлина в тунела

#43
Ванка, аз март месец не можех да различа американка от балканка на Панега, а ти къде ме хвърли на Неретва :). Ради - не бях се сетил за това че са от различни региони. Любопитно ми е да знам за себе си местна ли е рибката или "имплантант", че ми стана интересно. Примерно на първата рибка едва личат червените точки, а малко преди това същия ден имах една с ясно изразени такива от място има нема 200 метра от първата снимка.
Изображение
Драго, това с пъстървите бързо се учи. Този март, аха-аха, а догодина ще постваш заключително и уверено след нашите постове. :D :D :D :D Неретва я дадох за пример, защото има няколко различни вида пъстърва. Въпреки, че има известна хибридизация м-ду тях- бариера на различните видове не е преминат и те са се запазили. Има в линка два ПДФ-а, където ги пише тези неща. Та става тя една, че тук се страхуваме от хибриди, а те май не са толкова опасни. Ще с повторя пак, че ако се научи някъде за кило хибрид, генетиката освен по хякелЯ се забравя бързо. Не е ясно що по-точно всички се втурват. Едни да спасяват популацията, други по друга причина. Дали хибрида бърза, към мухата повечко или нативната балканка го дава лежерно в стил:
- Я , полеко натрапниците и долу на Експанзията в центъра на Вира! :D :D :D
Я съм си у дОма.
Пак не е много ясно. Ми ако някой се чуди, от къде точно идват рибите от Панега. Да се обади в горското и да пита. Па и в Природонаучният има една във формалиин от преди 70 г. Идете я вижте и после сравнявайте!
Освен това тук даденият пример от Данаил:
Ако си се родил еди къв си и те пунсат при мечките нам кво. Не е точно така. Ако си се родил негър можеш да дишаш в Тибет без да пречиш на шерпите. Нали? :D :D :D Обаче статистически, сравнен % негри депресари с депресари унгарци е шокиращ. :D :D :D
Вие за негър самоубиец да сте чули? :D :D :D Все по танците ги влече. Да се върнем на зарибените балканки и омешването. При читави бели жени, дали ще си вземете негърка освен ако сте ексцентрик мухар, а зестрата на негърката включва плантация от коркова гора.? :D :D :D :D Няма да си вземете заради СПИН-а, или друга причина. :D :D :D :D :D Така, че божа работа. Има и нещо друго в лаймстон, като Панега. От къде сте сигурни, че хайвера на хибридите оцелява. Има прекалено много концентрация на соли във водата. Ако няма изработен ген за защита. Кво става с този хайвер?
Преди да се чудите дали, като спрете на реката дали няма да се появят амбицирани зарибители с чували в ръце. Или, като хванете златната пъстърва, която вземе та се окаже, че е не е неква местна риба , а безличен хибрид. Излязъл от също толкова непретенцизен ембрион. И в този момент ви светене не оранжавата, ами направо червената лампа на тревога от повишена степен. То направо може спокойно да се прибирате и ако случайно са ви пратили на непозната река. Да заключите:
-Рибите в тази река не са тукашни и архаични!
Но преди да обърнете внимане на тези факти се поогледайте за ПВЦ-то наоколо. Така, че преценете, къде и ка ще ловите. Расови балканки зад и пред телевизори в реката или неориентирани стокинги сред хубава планинска природа? :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Поздрави!

Re: Светлина в тунела

#44
Доколкото съм чувал, преди години са правени опити в Габровско да се изкорени балканката и да се замени с американка, щото растяла бързо и била по-интересна за ловене и т.н. Смята ли някой, че е по-добре да няма балканки в реките, а те да се зарибяват три пъти годишно с американки за риболов? Щото тогава ще има много риба, и то едра, понеже расте бързо.

Re: Светлина в тунела

#45
IvanVP:
Та става тя една, че тук се страхуваме от хибриди, а те май не са толкова опасни.
Много ясно. Евала Ванка! Добр си се сетил да постнеш сайта. Впрочем, мекоусна пастрва (сръбски) е почти изчезнала в 3 от 5те реки в които се знае че живее. Реликва от преди(!) последната ледникова епоха също като белвица trout от Охридското ни езеро (гребна база на СУ!), тя има съвсем различно поведение от балканката, като я изплащищ/погнеш, тя не се крие под камъни и под водорасли/треви, ами отива в откритата вода, поради което е трудна за докопване от ихтиолозите (а и от бракониерите) с мрежа/кеп. Буна от няколко години е абсоллютно забранена, в Неретва би трябвало да има, особено в горното й течение, макар че Лъчо Минев ми каза че била дълбока и трудна за мухарене река, по-скоро за спининг, другите 3 реки бяха Четина в Хърватска (не Джетина!), Крка и още една в Черна Гора, забравих и името. Дано само да ги е пуснал г-н Иванович че тази риба е толкова рядка вече че си ***** *******..

Драго, първата от "кюстендилско"..... е зарибена, както и втората от "керемидите"....., а ако се намират повече шарки, и те са най-вероятно зарибени......
La Sociedad International de Schwarzfischers

“We would fish by any means possible and catch trout for art and science regardless of the regulations.” Химн

Re: Светлина в тунела

#46
"Светлина в тунела" - да, ама за други държави, не и за нас :idea: Дайте да слезем на земята и да видим какво се случва тук. И то не по отношение на за хибридите /и колко "гадни" са всъщност те/, а по отношение на популацията на балканката в БГ въобще. Със сигурност ако се направи една статистика, то тя ще е плачевна.

Ние както обикновено се превъзбуждаме и искаме директно да прескочим 50 годинки във времето, но за съжаление това няма как да се случи. Колкото по-бързо го разберем, толкова по-добре, защото ще си останем само с философстването и перченето по форумите. За всичко трябва време придружено с реални действия от институциите, а не чешане на езици.
"и съм му казал на Мънков ако го срещне оли да му каже че някакъв от българия е казал че ще го научи да лови с пупи по английските реки стига да ми плати престоя..." - А.В.

Re: Светлина в тунела

#49
Драго,

има много реки дето държат и съм фатал и от двете шарки та оттам имам впечатлението че тия с пуловете а не сточките са по-палави на дърпане.

Поздрав
Алекс

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта

cron