Статия за March Brown

#1
Абе гледах си аз темата за Майските мухи в раздела за муховръз и викам "Дай да преведа нещо, че си нямам друга работа".Иии ето, не е кой знае какво, но ще е от полза надявам се.Приятно четене.
March Brown


Научно наименование: Rhithrogena morrisoni
Разговорно наименование: March Brown
Размер на нимфата:8-12мм
Цвят на нимфата : Тъмно кафяв
Размер на имагото:8-15мм
Цвят на имагото:Крила:кафяви и жълто кафяв.
Тяло:Кафяво в горната част, а на долу е жълто
кафяво.


Други характеристики:
-При нимфите:Хрилете се застъпват под коремната област,има три опашки,главата е по-широка от корема.Дънът има две опашки.


За мухата:На много реки този вид майски мухи са първите големи мухи през годината.След зима, пълна с люпещи се бетиси (Baetis) и дори по-малки миджове, Марч браун са вестители за началото на пира за пъстървата през следващите няколко месеца.В някои места в Америка те обикновено започват да се люпят още през първата седмица на Март, въпреки че тяхното люпене зависи от това колко топла е била зимата.В Европа Марч браун почват да се люпят в средата или края на месец Март.
Нимфите живеят в улеите между камъните в бързо течащи води.Те са толкова добре адаптирани към хабитата си, че може да се намерят в течените само когато изплуват, за да преминат в следващата фаза от краткия им живот.Когато достигат зрялост те преминават в малко по-бавни води.
Люпенето им обикновено почва в ранния следобед.Няколко часа преди това нимфите се намират над речното дъно.Това е добър момент да се лови на нимфа.Имагото обикновено се излюпва на повърхността.Понякога, обаче люпенето протича под водния филм и излюпените мухи изплуват на повърхността, в такъв случай най- добре работят така наречените „Soft hackle” мокри мухи.
Поздрави!

П.П.Ето няколко снимки на мухата:
Нимфа
Изображение

Имаго
Изображение

Спинър
Изображение

Re: Статия за March Brown

#2
Ицка, намини тези дни да ти покажа една книга от Александър Панич и професор Горан Грубич. Детайлно изследване на инсектите по реки в Стара планина. Само, че в сръбско. Но не моного далече - 100 км.
:D

Re: Статия за March Brown

#3
Наред си ритрогенните, масово ги има екдионуруса и епеоруса.
От сайта на Александър Панич и проф. Горан Грубич се вижда кои насекоми са описали за Сърбия
http://www.flyandtrout.com/list_of_ephemeroptera.htm

Поздрави.
----------------
Пигов за тази книга ли говориш
Изображение
memento mori ...
--------------------------------
Изображение
Изображение

Re: Статия за March Brown

#8
Ванка, тия дни ще намина щото и някой друг шнур трябва да пробвам на Дружба лейк.Книгата ми изглежда доста интересна.На другите мерси.Тия дни пак може да преведа нещо.Поздрави! :)

Re: Статия за March Brown

#9
Ице, езерото не става ! Има лед. Ако си решил да пробваш шнура на вода. За книгата ще се опитам с един приятел да я качиме или нещо друго да сътворим. Скоро ще се виждам с един от авторите А. Панич. И ще го питам в тази връзка.
Поздрави!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта

cron