Green Drake

#1
Приятно четене! :)

Green DrakeНаучно наименование: Drunella grandis, D. doddsi, D. Spinefera
Разговорно наименование:Green DrakeРазмер на нимфата:11-16мм
Цвят на нимфата:Кафяво,олив
Размер на имагото11-16мм
Цвят на имагото:Крила:сивкави. Тяло:Олив,кафеникаво с няколко жълти реснички.
Размер на спинъра:11-16мм
Цвят на спинъра:Крила:прозрачни.Тяло:червено-кафяво до тъмно кафяво, може и да имат жълти реснички.
Друга характеристика:Нимфите им се отличават по това, че имат малки рогца по главата и коремната област.Нимфите имат три опашки, също както и имагото.


Повече за Green Drake:Те са пълзящ вид майски мухи, за това обитават средно до бързо течащи води.Яки и здрави, те са рядко носени по течението.Затова риболовците не започват нимфовия риболов преди сезона им за люпене въпреки големия им размер.
Преди да достигнат пълното си развитие, през късен Май и ранен Юли, нимфите мигрират към средно бързи течения.През това време те често звършват пътя си по-нагоре от речното дъно и пъстървите се хранят с тях доста лакому, защото нимфите са достатъчно големи, за да нахранят рибата.Дори когато имагото се люпи пъстървите не му обръщат внимание, а продължават да се хранят с нимфите.Накрая рибите се „събуждат” и почват да се хранят с вече излюпилите се мухи.Поради големината на имагото то трудно суши крилата си, което значи, че по-дълго време то се носи по течението.
Поради факта, че Green Drake рядко се люпят в големи количества, е трудно да разбереш къде са позиционирани рибите преди да се издадат като вземат муха.По-нататък люпенетата се срещат в бързи води.Заради тези неща само упорито подаване на сляпо не би довело до нищо, за това най-добре е да зарежете кастинга и да чакате някоя риба да се вдигне.
Пъстървата се храни и със спинъри, но те най-често падат във водата след залез.

Нимфи:
Изображение

Изображение

Имаго:
Изображение

Изображение


Поздрави!

Re: Green Drake

#3
По Панега ги има.Доки даже беше поствал някаква снимка и аз съм виждал там и на една друга рекичка.Именно заради това тръгнах да превеждам за тях.Поздрави! :)

Re: Green Drake

#4
Ице, не знам за коя снимка говориш, но ако съм я снимал би ми направило впечатление защото този род майски мухи го дават че в Европа се среща спорадично в южните части на Испания и източна Турция.
memento mori ...
--------------------------------
Изображение
Изображение

Re: Green Drake

#5
Здрасти Ице,

Много хубаво че превеждаш от време на време някакви неща :) - супер.

Green Drake е нарицателно на няколко мухи, и характерното (или поне това е моето разбиране, може и да греша) е че се използва в Америка. От там идва, в Европа нарицателното е майска муха. Виждам че си подбрал снимки на зеленикави мухи, вероятно заради името...

По принцип Green Drake са най-общо казано големите майските от семейство Ephemera - Danica, Vulgata, Guttulata... Това много, много добре, както и много други неща, го обяснява чичко Оли във филма му за сухите мухи. В едно от въведенията преди да връзва, мисля че преди да върже Мухикана - той обяснява какво е Green Drake, кой я нарича така и дали е правилно или не. А сивозелените майски мухи на Панега, не са Green Drakes, предполагам че се люпят и дрейкове там, но аз лично не съм виждал.

Поздрави,
Ради
Изображение

Re: Green Drake

#6
Оп лека грешкаа :D Нищо де не е зле и да се знае за мухи, които ги няма по наще ширини :D .А снимката, която Доки е снимал съм се объркал, Марч браун е било :D .Мерси за инфото, Стояне.Поздрави!

П.П.Снимките не съм ги подбирал аз.Дадени са просто в сайта, от който взех статията за този вид. :)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 3 и 0 госта

cron