Таксономично изследване на водните насекоми у нас

#1
Искам да съберем екип - хората от този екип трябва да са изключително сериозни и прецизни, да имат поне малко познания по ентомология, да могат да отделят 15-тина минути на реката, да имат добър фотоапарат и да могат да боравят с него. Тези, които отговарят и съм сигурен, че на 100% ще подкрепят проекта са Д-р Мишо и Пенко Стоянов - от тях съм виждал добри снимки и заинтересованост към водните насекоми - извинявам се предварително, ако пропускам някой. Проектът няма да струва нито стотинка на никой - всичко ще бъде спонсорирано от "Зарибителния магазин".
Ако някой мисли, че има гореизброените качества и най-вече и желание - нека се обозначи в темата - искам да покрием по-голяма част от реките в страната, както и езерата!

Официален спонсор на изследването на водните насекоми у нас:
Изображение


Моля без спам в коментарите по темата - става въпрос за научно изследване ...
Последна промяна 2 на Росен, променена общо 0 пъти
Rosen's Fly Fishing Blog / Мухарски Клуб 'Стримерите'

Re: Таксономично изледване на водните насекоми у нас

#5
До тук сме - Ради Палазов - София, Пенко Стоянов - Сливен, Д-р Мишо Пенков - София, Жоро Прасков - Самоков и моя милост - Русе. Нарочно пиша градовете за да се виждат и грубо регионите.
Предлагам научен ръководител на проекта да бъде Д-р Мишо Пенков, като риболовец, който е най-навътре в материята и е положил най-много труд до момента за изучаването на водните насекоми, а и в последствие на него ще се падне най-многото работа по класифицирането. Аз ще отговарям за финансирането на проекта и за логистиката.
Ще изчакам още няколко дена ако има и други желаещи и ще пусна подобностите.

П.П. За teodor.nikolov - Благодаря много за подкрепата, но понеже не се познаваме лично не мога да гласувам доверие на този етап, а и на Интернет никак не вярвам за съжаление, особено когато трябва да плащам с пари, събирани стотинка по стотинка. Ако има начин да ни покажеш, че си способен да свършиш част от работата по проекта - аз съм отворен и съм насреща ;)

П.П.2. Искам отсега да помоля всички - нека поне веднъж направим нещо значимо за флай-фишинга в България без оглед на междуличностните ни взаимооотношения. Отново повтарям - това е научен проект във взаимодействие с Българската Академия на Науките - БАН, искам да заработи и не желая да го провалим заради лични отношения ...
Rosen's Fly Fishing Blog / Мухарски Клуб 'Стримерите'

Re: Таксономично изледване на водните насекоми у нас

#6
Роска здрасти,
Благодаря за доверието, но не се виждам като "научен ръководител ". Просто няма как. Нещо ми идват в повече много от нещата и както ти казах по телефона мерака ми вече се е поизпарил.
Колкото до снимане и събиране на насекоми, казах ти че съм на среща! Ще продължа да снимам както и до сега и ще си ровя из бумагите. За идеята, по-точно заради твоя ентусиазъм, ще почна да събирам и буболечки според изискванията. Да видим какво ще кажат ентомолозите от БАН :)

Жив и здрав.
memento mori ...
--------------------------------
Изображение
Изображение

Re: Таксономично изледване на водните насекоми у нас

#7
Роска аз също бих искал да помогна дори и безплатно.Ходя доста често по реките най-малко веднъж седмично и дори и зимата не се спирам.А и тази идея за снимане на насекоми доста ми допада тъй-като и без това доста се заглеждам по тях.

Re: Таксономично изледване на водните насекоми у нас

#8
Имам желание да участвам сериозно Росене. Ще ти се обадя скоро. Харесва ми ентусиазма ти, особено когато става въпрос за сериозна работа.
La Sociedad International de Schwarzfischers

“We would fish by any means possible and catch trout for art and science regardless of the regulations.” Химн

Re: Таксономично изледване на водните насекоми у нас

#9
Аз пък нищо не ти обещавам. Ще снимам каквото мога и когато намеря време, защото риби трябва да се дърпат, а снимките ще пускам в някоя тема във форума. Ако имаш повече интерес към някой кадър конкретно - ще ти го изпратя в пълен размер по пощата с допълнителни разяснения.

Поздрави.

П.С. Ако имаш някакви изисквания към снимките, начина на снимане на насекомите и всичко друго, което ще ти е от полза не е лошо да кажеш, та да имам(е) едно на ум ;) .

Re: Таксономично изледване на водните насекоми у нас

#10
Аз ще обясня по-подробно нататък - въпросът е, че снимка без насекомо в БАН или насекомо в БАН, но без снимка не ни вършат никаква работа като риболовци.
Основната идея е да се направят МНОГО добри макро снимки на насекомото - нимфа или имаго, след това да се прибере в епруветка със спирт, която да се изпрати в БАН. Като имах впредвид разходи имах впредвид точно разходите за куриерите, по които ще се пращат до БАН, т.е. ако екипът е от 10 човека и всеки прати по 10 епруветки - това прави 10 чов. х 10 епр. х 6 лв = 600 лв логистични разходи освен цената на епруветките и спирта (Ангел обеща спонсориране на спирта ;) ). Естествено, че разходите ще се опитам и да ги оптимизирам.
След като от БАН ни кажат кое насекомо от коя епруветка (ще ги номерирам естествено) какво е - по снимките, които са номерирани и те съответно по епруветките, ние (в частност Д-р Мишо, който ще е основно действащо лице) ще си направим класификация и ще можем да ги извадим на бял свят, т.е. всички да видят снимките на насекомото и неговата фамилия, род и вид. Затова казвам, че който се хване трябва да е наясно, че снимките ще са основното за нас и няма смисъл да пращаме насекоми без или с лоши снимки.
Нямам никакво лошо лично отношение към никой, най-малкото към хора, с които не се познавам, но искам много правилно да бъда разбран - който се хване освен, че трябва да е сериозен - от една река трябва да се вземат проби през различните сезони, трябва да е и прецизен - не трябва да има каквото и да е разбъркване на епруветки със снимки, ТРЯБВА да може да прави добри макро снимки!
Rosen's Fly Fishing Blog / Мухарски Клуб 'Стримерите'

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта

cron