Съботни разходки

#1
Здравейте,

В петък на 29-ти доста се чудих къде да отида за риба на следващия ден. В крайна сметка с един приятел решихме да пробваме нещо ново, да отидем на място на което не сме ловили до сега. Разстоянието и лежерния тон на който се бяхме настройли ни отведоха на реката около 10ч. За жалост, реката се оказа доста мътна и висока. Това не ни спря да упорстваме около два часа, без резултат. Всъщност резултат имаше - загубихме(скъсахме) около 20 нимфи, аз успях да си напълня гащеризона още на старта и за капак, за малко да си счупя ръката при едно падане. Разбрахме, че тази няма да я бъде и след използването на жокер "обади се на приятел" се преместихме на друга, също толкова непозната река.
Тя ни посрещна бистра като сълза и с добро ниво. За жалост не бяхме първите пристигнали там. На паркинга имаше още 3 автомобила, но понеже отидохме късно (към 13ч.) се надявахме другите да са минали рано сутринта и рибите вече да са се успокоили. С голямо настояване, сменяне на мухи и тактики, облавяне и на най-необещаващите места, резултатът беше нулев. Реката супер красива, тук-там някой ручейник се излюпва, а няма и помен от рибата, за вдигане и дума да не става.
След два часа в опити с нимфи и стримери направо се бях отказал. Толкова се бях демотивирал, че си казах "СТИГА!". Понеже имахме доста време, а и бяхме на опознавателна мисия, реших да сложа една суха муха и поне да тренирам кастинга. Естествено, след като бях видял люпене на ручейници, заложих на един "balloon caddis". Още на третото замятане в бързея, като на филм се вдигна една риба от поне метър дълбочина и взе кадиса. Изненадата в очите ми неможе да се опише с думи, а красотата на мястото и самото вдигане - изобщо. След кратка борба я докарах до кепа и си направих няколко "селфи-та" с нея. За жалост моя човек беше нагоре по реката и неможа да дойде да ме снима, както заслужаваше такава риба. След толкова безуспешни опити на нимфа, да накарам риба да се вдигне на суха беше достатъчно за мен.
Реших, че няма да ловя повече и настигнах моя приятел, който се оказа, че е видял цялата случка. Освен това ме изчаквал да му дам суха муха, защото в следващия вир се вдигали риби. Директно му дадох кадиса с който аз хванах и продължихме нагоре. Оказа се, че няколко малки балканчици между 10 и 15см. се вдигат и събират насекоми на повърхността. Понеже, на него му беше трети риболов с мухарката му дадох малко наставления. Не след дълго той хвана първата си пъстърва на суха муха! Понеже опита му с куки без контра се равняваше на риболовите му на муха, успя да изтърве още 3-4 риби от същия калибър.
Двамата бяхме много доволни и продължихме още малко нагоре по течението, но бързо се отказахме. Стигнахме до извода, че сме си направили кефа и няма смисъл да продължаваме. Лицата ни грееха през целия път на връщане, а леко зачервените ни вратове говореха, че лятото идва с пълна сила.

Поздрави,
Крис
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Луд умора няма, само се поти...

Re: Съботни разходки

#4
:D добре, че сте имали жокер викаш. Браво. Справили сте се със ситуацията, понякога смята на реката си е част от играта.
The grass was greener, The light was brighter, The taste was sweeter, The nights of wonder, With friends surrounded, The dawn mist glowing, The water flowing, The endless river. Forever and ever.

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 7 и 0 госта

cron