Закриване на сезона с привкус на годишна равносметка

#1
Здравейте,

Докато се усетим и пак дойде времето на забраната. Ще започна с едно кратко обобщение на сезона през мойте очи.

Откриването започна около 4-5ч. сутринта на 1-ви Февруари в един стахотен сняг - среща с добри приятели, малко риболов, малко хапка-пийка и пак малко риболов. Зимните месеци рядко ходих за риба, а и трудно се уцелваше добро ниво. Най-яркия ми спомен е как в края на зимата си напъних гащеризона още с първото влизане във водата при температура на въздуха 10-12 градуса. Съответно това не ми попречи да продължа 1-2ч. и да врътна едно капо леко премръзнал. 8-)

Дойде пролетта, за жалост с нейното идване риболовите не зачестиха особено. За сметка на участвах за пръв път на състезание. Беше нещо ново за мен и доста различно от обичайния риболов на който бях свикнал. Спомням си две големи, хубави и най-важното диви балканки и една голяма американка от зарибените. Научих много нови неща, а резултатите показаха, че има и още много за учене.

Лятото настъпи и с него най-накрая започнах да ходя по-често за риба. Дните са дълги и позволяват след работа да се отърсиш от ежедневието на някоя река с мухарката в ръка. Имаше излети в които се правиха бройки от малки рибки, имаше такива с по 1 риба, но пък голяма, не минах и без задължителното капо. Успях да разпъна шнура на някой от най-красивите планински езера и дори да хвана риби. Въпреки това още усещщам горчилката от това, че в някой от езерата нямаше и капка живот. Спомням си още за второто състезание и за събора :!:

Дойде и септември - направихме третото и последно за годината състезание и излъчихме национален отбор! След това дните ставаха все по-къси и по-къси, листата на дървета започнаха да променят окраската си... есента напомни за себе си с няколко по-сериозни превалявания и спад в температурите. Броя на излетите спадаше, а времето след работа не беше достатъчно за качествен риболов и така започнах да редувам капо с няколко дребни рибки, колкото да не го наричем пак капо.

И така, неусетно почти, се стигна до последния ден преди забраната. Времето за риболов беше малко, но трябваше да се закрие сезона. Около 16ч. пристигнах на реката - ниво и нормално за това време на годината, даже бих казал изненадващо ниско предвид последните дъждовни дни. Температурата на въздуха беше доста ниска - 12-15 градуса. Началото беше трудно, за час и половина смених всякакви възможни тактики, схеми и мухи, но резултат нямаше. За това време видях две риби да се вдигат и това крепеше някакви надежди в мен. Наблягах на по-дълбоките и перспективни места, но резултат нямаше. Затова започнах по-настоятелно да облавям и места които друг път бих подминал без много да се замислям. Резултатът не закъсня - на фазанова нимфа Н16 заковах една балканка около 30см. Много борбена риба и определено голяма изненада за мен, защото на такова място очаквах рибе(ако изобщо го има) около 15-те см. Няколко снимки и обратно в реката, че времето изтича. След този резултат наблегнах на "по-слабите" места. Не след дълго хванах още една риба и после още една и още една. С три последователни хвърляния имах три поредни риби и то с добър размер 25+см. На същото място хванах и още няколко риби, спрях да снимам и да боря защото оставаше не повече от 20мин. светлина. Имах няколко изпуснати риби и още няколко хванати. Интересното в цялата ситуация е, че водата е бистра и ниска, а рибите хванах на нимфа Н10. Стана тъмно и с поредното късане от недовиждане реших да приключвам. С голяма усмивка на лицето се отправих към колата. По пътя си мислих за страхотното закриване което направих, а оттам за целия сезон.

Равносметката в края на сезона е много важна, за да си вземем бележки за следващия. Тази година забелязах, че съм правил изключително малко снимки и то не само в риболовен аспект. Ще гледам следващата да не повтарям тази грешка. Отчитам годината като добра, но винаги има какво още да се желае. Повечето от излетите прекарах в компанията на добри приятели. Сега е момента да им благодаря за споделените емоции и разочарования, за наученото от тях и най-вече за усмивките дори в най-лошите дни. Благодаря ви приятели и се надявам догодина поне да повторим успехите от тази! :)

За да не завършвам с такова минорно настроение ще кажа, че риболова на муха не се изчерпва само с пъстървата, пък и за муховръз идва време! ;)

Поздрави на всички,
Крис

П.П. Снимки от цялата година ще събера евентуално на по-късен етап. Сега мога да ви покажа малко снимки от закриването:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Луд умора няма, само се поти...

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 4 и 0 госта

cron